Vad händer vid ett fall

Att falla från höjd är enligt Arbetsmiljöverket ett av det vanligaste anledningarna till allvarliga arbetsplatsolyckor. Förutom fordonsolyckor är fallolyckor den vanligaste dödsorsaken på arbetsplatsen, och fallolyckor förekommer i alla branscher bland både arbetare och tjänstemän. 

Varför är fallolyckor fortfarande så vanliga? Om man verkligen förstod var och varför det händer, eller vad som kan göras för att förhindra dem, så skulle vi inte falla alls, eller hur? Om man själv förstår fallet kanske man själv kan hjälpa till att förhindra dom? Jag tänkte i detta inlägg gå igenom ett scenario steg för steg.

Före fallet

Morgonmöten har hållits, uppdragen har blivit tilldelade och arbetet går som vanligt. Det är emellertid här som de dåliga besluten fattas. Det är vid denna tidpunkt som du väljer att klättra upp till ett förhöjt arbetsområde som inte är bevakat och du gör det utan ditt fallskydd.

Du kanske inte är utbildad i fallskydd, du vet inte att du måste ha det eller så vet du inte hur du använder ditt fallskydd korrekt. Kanske fick ledningspersonalen veta att korrekta försiktighetsåtgärder inte var på plats men tiden är knapp och arbetet måste bli gjort. Fallolyckor händer ofta på grund av brist på planering.

Du faller

Om du pratar med människor som inte anser att det är nödvändigt med fallskydd så kommer du få höra saker som ”jag ska bara”, ”jag har bra reaktionstid, så om jag skulle falla så fångar jag mig själv” eller ”vi har gjort så i 20 år och det har alltid funkat”. Däremot räcker inte snabba reaktioner och bra balans eftersom det oftast inte är orsaken till att du faller. Ibland ger en plattform vika, du slås ner av ett fallande föremål som slår dig medvetslös eller så får du ett plötsligt blodsockerfall på grund av ett medicinskt tillstånd som du kanske inte ens visste om. Det kan även vara en vindpust som blåser dig av ett tak. Faktum är att balansen betyder ingenting mot naturens krafter eller en 2 ton upphängd last som tappar kontrollen. Balansen kommer inte rädda dig när du råkar ut för något som du inte ens såg komma.

Om du känner att balansen börjar svaja så kan du absolut hålla i dig, såklart. Men om du inte ser faran komma, hur reagerar du? Vad händer om du faller av en plattform som ger vika? Faktum är att du har fallit 2 meter på bara ett ögonblick och det finns inget du kan göra åt saken.

Och let’s face it, resultatet av ett fall är inte vackert. Om dom vore det så skulle inte fallen resultera i dödsfall så ofta som de gör. Om du är lycklig nog att överleva kan du behöva stå inför medicinska problem resten av ditt liv. Ett fall slutar inte bara i brutna ben, det kan även resultera i brustna inre organ, hjärnskador, förlamningar, koma eller permanenta funktionshinder. Det är hela 50% av alla allvarliga fallolyckor som leder till medicinsk invaliditet.

Följderna

De omedelbara efterdyningarna av ett fall är kaotisk och intensiv. Några tar upp sina telefoner och ringer 112, andra rusar för att hjälpa dig och några står frusna i chock och panik. I denna stund tänker inte folk tydligt och utsätter sig själva för fara när de lämnar sina maskiner obevakade och några springer genom avspärrningar. Några utsätter sig för fara bara för att få en glimt över vad som hänt.

Nu väntar samtalen till dina anhöriga om fallet var dödligt eller inte. Det är en extremt prövande upplevelse för både din familj och den som ringer. Din familj och dina vänner kommer bli förstörda. Rådgivning kommer att behövas för många av dem såväl som dina medarbetare. De som bevittnade händelsen kan vara traumatiserade och kan själva få problem att återgå till arbetet. För de som överlever ett fall väntar stora livsförändringar. Om du kan jobba alls kanske du inte kan jobba i ditt fält längre. Psykologiska problem är vanliga och personer i din närhet drabbas även dom. Ett fall påverkar så mycket mer än det fysiska välbefinnandet hos den berörda personen.

Ett fall kan verka som slutet men det är egentligen bara början. Fallet kan ha involverat bara en person till en början men det är över ett dussintals som har påverkats. Fallolyckor går dock att förebygga. Det måste finnas planering för att säkerställa att den valda fallskyddslösningen är lämplig och en vilja att lära sig. Det måste finnas en vilja att göra vad som är rätt även om det kanske inte är den billigaste eller snabbaste sättet att få ett jobb gjort. Med tanke på allt så kanske hundratals liv om året går att rädda.

 


Skrivet av: Linnéa Kirpensteijn
Publicerat: 2018-01-10